Triatlonový klub katedry informatiky

Travný Trek 2014 - klasik

Travný Trek 2014 - klasik

Taťána Funioková, 13. 12. 2014

Travný Trek je cca 13km dlouhý závod odehrávající se v krásném prostředí obce Morávka v rámci místního celozimního Festivalu Sněhu. Jak název napovídá, jde o to "otočit" po vyznačeném okruhu kopeček Travný (1203 m.n.m.), buď jen tak, nebo v co nejlepším čase.

V době, kdy se konal první ročník tohoto závodu (2012), jsem jen tušila, že existují lidé, kteří po horách běhají...

Na druhý ročník 2013 budu velice dlouho vzpomínat. To už jsem se o běh pokoušela téměř půl roku a byl to můj první závod, kde jsem se "fakt ocitla na bedně". Tehdy mi čas 1:58:23 stačil na druhé místo v hobby ženách. No... důvod byl jednoduchý: stejně jako letos vyšel termín na jednu z etap Lysacupu, což rapidně zvyšuje šance na umístění :-)

Letos jsem se tedy vydala na třetí ročník s přáním dát to líp než loni. No jak už to bývá, ani tyto ročníky se nedaly srovnávat. Loňskou ledovku vystřídalo jarní počasí a poslední úsek trasy byl trochu změněn. Na Travném jsem byla naposledy po tmě v rámci B7, tak jsem jen odhadovala podmínky nahoře (ruksáček naplněný nesmeky, rukavicemi a větrovkou letos nakonec plnil pouze úlohu tepelné izolace).

Už jsem měla trochu závodní absťák, takže jsem byla nadšená kolik známých tváří se tu objevilo. Tedy zase pár důvodů neříznout si ostudu. Vzhledem k délce trasy moc zážitků nebylo (prý byl pěkný výhled na Lysou Horu, ale to jsem nějak nepostřehla, člověk spíš hleděl pod nohy). Sněhu bylo jen trochu nahoře, ale přeci jen to občas někde podklouzlo, takže to byla volba výhledy vrs. udržení tempa ve zdraví.

Po honičce s jedním drzým kolegou, který mi loni nandal 4 minuty, jsem nakonec velmi spokojená, že letos jsem mu jednu minutu nandala já ;-)
Výsledný čas 1:35:56 nakonec stačil na třetí místo v hobby (jak kategorie, tak ženy). Místo loňských 32 žen nás bylo 52, takže spokojenost. 
Přeci jen mi to srovnání trochu chybělo, tak jsem se nakonec zkusila odpíchnout od ostříleného Standy Najvrta, který opět obsadil 2. místo ve sportovcích. Loni to bylo 153% jeho času a letos 141%, tak jsem se rozhodla, že to zlepšení nebylo jen trasou, ale že i já jsem se trochu pohla :-)

Po výkonu nás čekala (kromě dobrovolné sprchy)  výborná zelňačka a pro čekání na vyhlášení byla objednaná azurová obloha a ono jarní počasí.

Pro příští ročník by prý pořadatelé rádi eliminovali souběh s Lysacupem. Tak s bednou se loučím ale se závodem ne. Tedy příště znovu a (snad) lépe!

můj záznam:

http://connect.garmin.com/activity/650152519

a výsledky:

http://vysledky.timechip.cz/#2014/81/travny-trek

a pár fotek zde:

http://www.inf.upol.cz/tri/fotogalerie/travny_trek_2014_foto